Algemeen

Javier Marías (1951-2022)

Zomaar een bericht in de WhatsAppgroep van het winkelteam: ‘Dit weekend is op 70-jarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn geboortestad Madrid Javier Marías overleden. Hij was een groot schrijver met een indrukwekkend oeuvre. Het is een van mijn literaire helden. Hij figureerde jarenlang in de lijstjes potentiële Nobelprijswinnaars. Op 22 september verschijnt zijn laatste boek in een Nederlandse vertaling: Tomas Nevinson. In Spanje was het groot nieuws, internationaal was er helaas nauwelijks aandacht. Javier Marias para siempre.‘ Normaal zouden we dan een etalage inrichten en u aanraden om snel naar Colette te komen om een mooi werkje van Marías op te komen halen maar… We konden er geen meer vinden! We zijn er volledig doorheen en vorige week hebben we nog de volledige werken van Javier Marías verkocht (in het Spaans). Meer weten over Marías? De Volkskrant schreef een IM en in de NRC schreef verklaard Maríasliefhebber Michiel Krielaars een bewogen portretje. Volgens Hans van Oel, de schrijver van het bovenstaand appje, is de roman die u op de foto ziet en waarmee Mariás in Nederland doorbrak een uitstekend startpunt om zijn oeuvre te betreden.