antiquariaat colette den haag f. springer etalage
De Keuze van Colette

In de Etalage: F. Springer

Ter gelegenheid van de negentigste geboortedag van F. Springer is één van de etalages van Colette ingericht met zijn boeken.

F. Springer (pseudoniem van Carel Jan Schneider) werd op 15 januari 1932 in Batavia (Jakarta) geboren. Hij was bestuursambtenaar in Nieuw-Guinea en daarna als diplomaat werkzaam in onder andere New York, Dacca, Teheran, Luanda en Oost-Berlijn. De roman Bougainville werd bekroond met de F. Bordewijkprijs. In 1995 ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. In 1990 schreef hij het Boekenweekgeschenk, de novelle Sterremeer.

De commentaren op zijn werk waren bijna zonder uitzondering lovend. ‘Schepper van een fijnzinnig en melancholiek oeuvre’, aldus Kester Freriks in het NRC-Handelsblad. En Pieter Steinz zei eens: ‘Ik zal nooit ophouden iedereen te wijzen op de geweldige novellen van F. Springer.’ Veel van zijn boeken hebben een band met Indië/Indonesië. Vandaar dat zijn boeken in onze winkel zijn te vinden in de Indische hoek, links achterin. Eén van onze vrijwilligers, Hein van der Hoeven, is bestuurslid van het F. Springer Genootschap.