De Keuze van Colette

In de Etalage: de keuze van Burgemeester Jan van Zanen

Een van de nadelen van een veelgevraagde en geliefde burgemeester zijn is dat men om de zoveel tijd de bibliotheek naar een nieuwe stad moet verhuizen – zo ook toen Jan van Zanen de overstap van Utrecht naar Den Haag maakte. Het leverde een blessure aan de linkerarm, maar een echte bibliofiel laat zich daardoor niet uit het veld slaan. De burgemeester kwam daarom graag een keer kijken bij het project om Colette voor de buurt te behouden. Het werd een mooie dag: Van Zanen onthulde een etalage met zijn favoriete boeken en kreeg een ‘Mandje van Jantje’ aangeboden met een literaire attentie namens Colette en allerhande lekkernijen van de omliggende winkels. Uiteraard kreeg de burgemeester nog een rondleiding door de winkel van huidig eigenaar Jogchum de Vries: de heren raakten bijna niet uitgepraat over Hongaarse literatuur, Jan Cremer en de uitgebreide collectie parlementaire en politieke lectuur – met veel aandacht voor grootheden uit de liberale beweging als P.J. Oud.

Het mandje van Jantje

Boek eens een burgemeester: wat een uitgelezen kans was dat voor de nog verse burgervader Jan van Zanen om zijn gezicht van een andere kant te laten zien. En wat mooi dat hij inging op het verzoek van het Colette-team (alle hulde aan Linda Vermeulen voor deze gouden greep) om zich te begeven in het labyrint van de letteren, torenpaleis Colette. 

Welk gezicht zagen wij daar in die etalage, geheel samengesteld op basis van de keuze van Van Zanen? Een paar zaken springen in het oog. 

Allereerst de serieuze, literaire leeshonger van de burgemeester. In de landelijke politiek snak je soms naar een belezen bestuurder die daar prat op gaat, die zijn gloedvolle toespraken weet te larderen met fragmenten uit de poëzie of wereldliteratuur; op lokaal niveau bestaat die lezer allang. Jan van Zanen is zijn naam. Geen thrillers koos hij, noch strips of sportboeken. Zelfs ambtgenoot Dirk Dickerdack, de beroemde burgervader van Rommeldam uit de reeks Tom Poes, ontbrak. Wel W.F. Hermans, véél W.F. Hermans (de voorraad is dan ook groot in de kelder van Colette). Zijn favoriete boek: ‘Gloed’ van de Hongaar Sándor Márai. Tom Wolfe – Van Zanen blijkt zowaar een fan van het Amerikaanse New Journalism! 

Verder: de Spanjaard Carlos Ruiz Zafón, en – natuurlijk! – Haagse helden Kees van Kooten en Wim de Bie. En natuurlijk de nodige bestuurlijke lectuur, geschiedschrijvingen en egodocumenten van of over verre voorgangers. Ze liggen alle prominent in de etalage, waar de Haagse verhalenbundel ‘Het mandje van Jantje’ het verbindende thema verwoordt. 

In het mandje waaruit Van Zanen trakteerde viel trouwens geen vrouw te bekennen, zo bleek – zelfs geen winkeldochter. Welk gezicht Van Zanen daarmee precies toonde, laten we ter beoordeling aan de toeschouwer, net als de vraag of dat gezicht er iets mee wilde zeggen. 

– Jean Pierre Geelen

Het team van Red Colette had deze dag niet kunnen organiseren zonder de steun van de ondernemers om ons heen:

Een bloemetje van Studio31
Een stuk kaas van ‘t Hollands Kaashuis
Aardbeien en mandarijntjes van Groenteboer Valeri
Nieuwe hakken van de schoenmaker
Een kookboek van slagerij ‘t Oude Ambacht
Chocolaatjes van Zamcaffé
een stokbrood van Sucré Salé