Als je voor de eerste keer binnenstapt bij Colette kan dat behoorlijk overweldigend zijn. In deze boekenhemel staan de kasten vol en zijn de stapels hoog. Toen ik voor de eerste keer in Colette was, was ik ook een beetje overdonderd maar inmiddels weet ik hoe je op zoek kunt gaan naar de pareltjes. Ik neem je in deze Colette Guide mee zodat je volgende keer beter op zoek kunt gaan naar de boeken die jou interesseren.

 1. Voordat je naar binnen gaat: vergeet de etalage niet
  De boekenstapels van Colette zijn binnen handbereik, maar voordat je naar binnen stapt is het slim om eerst even in de etalage te kijken. Je vindt er altijd weer iets anders: een selectie boeken die auteurs hebben samengesteld, de favoriete boeken van Burgemeester Jan van Zanen of het werk van Willem Frederik Hermans. De etalage is altijd actueel en je kunt er zomaar een pareltje aantreffen die je anders over het hoofd had gezien.
 2. Zorg dat je helder hebt waar jij geïnteresseerd in bent
  Ga even bij jezelf na waar je geïnteresseerd in bent. Waarschijnlijk weet je dat wel zo ongeveer. Lees je liever Engels of Nederlands? Ben je op zoek naar klassiekers? Specifiek naar een boek op zoek gaan werkt niet (al ligt er veel in Colette en als je een bepaalde titel van Vestdijk zoekt, is de kans groot dat ‘ie er ligt), maar in grote lijnen je interessegebieden en favoriete schrijvers paraat hebben is wel handig. Ikzelf ga meestal voor Nederlandse literatuur en poëzie, maar let ook op feministische boeken.
 3. Check de bordjes boven de boekenkasten voor wat overzicht
  Wie denkt dat er geen orde zit in de boekenkasten van Colette, heeft het mis. Er is wel degelijk wat structuur te ontdekken en die vind je vooral terug in de bordjes die je her en der kunt vinden. Het Friese vaantje geeft aan dat daar een stapel boeken over Friesland is te vinden, bij ‘poëzie’ liggen dichtbundels en noem maar op. Hou je ogen open, want die bordjes zijn daadwerkelijk te vinden. Je moet alleen goed kijken.
 4. Scannen, scannen, scannen: zo doe je dat
  Draai je hoofd een kwartslag naar rechts en scan de ruggen van de boeken. Hoe ik dat doe? Vooral door te kijken naar de namen van de schrijvers, maar mijn scan-tactiek gaat verder dan dat. En eigenlijk is dat alleen te doen als je een échte boekennerd bent. Ik scan namelijk veelal logo’s van uitgeverijen. Met oude boeken is dat wat lastiger (uitgeverijen die niet meer bestaan of zijn gefuseerd), maar toch zweer ik bij deze scantechniek. Zie ik een bij als logo of de kenmerkende Q? Grote kans dat Uitgeverij de Bezige Bij en Querido boeken van Nederlandse auteurs hebben waar ik naar op zoek ben. Datzelfde werkt natuurlijk ook bij Engelstalige boeken, vooral de pinguïn van de Penguin Classics is een goede houvast.
 5. Vergeet de onderste planken niet
  Je kijkt in een winkel altijd naar de producten die op ooghoogte staan en dat is in de boekhandel niet anders. Vergeet in Colette ook zeker niet naar beneden te kijken. Op de onderste planken en onderaan de vele stapels kan zomaar een boek liggen die jij zoekt.
 6. Schakel hulp in
  Als je toch een specifiek boek wilt, is er natuurlijk altijd hulp aanwezig. Trek Jogchum of een Colette-medewerker aan zijn of haar jasje en de kans is groot dat je het boek zult vinden. Of in ieder geval weet in welk gedeelte van de winkel je moet kijken. Want ja, niet alle Nederlandse literatuur ligt in de kast voor Nederlandse literatuur. Er zijn ook nog losse stapels met boeken van Hermans, Haasse en Wolkers. Aangezien er zoveel is, kijk je gemakkelijk over boeken heen. Een extra rondje Colette is daarom ook nooit overbodige luxe, want je oog valt altijd op nieuwe titels. 

Paula Heeger (26) is freelance journalist en recensent. Eerder schreef ze onder meer voor Hebban en MustMag.nl. Momenteel schrijft ze voor de Boekenkrant en haar eigen boekenblog Bookbreak.nl. Ze leest het liefst Nederlandse literatuur, poëzie en young adult

Categorieën: Leesvoer

Paula Heeger

Paula Heeger (26) is freelance journalist en recensent. Ze schrijft o.a. voor Hebban, de Boekenkrant en haar eigen boekenblog bookbreak.nl. Ook maakt ze de podcast Boomer & Millennial met Colettes' Istvan Kops waarin ze literatuur bespreekt.