Hella S. Haasse (1918-2011): we kennen haar vooral van Oeroeg, het dunne boekje dat ook nu nog op de leeslijst staat op de middelbare school. Maar Haasse schreef veel meer en dat zien we terug in de kasten van Colette. Net als Jan Wolkers en Willem Frederik Hermans is ook zij goed vertegenwoordigd. In het kader van haar sterfdag, 29 september, lichten we vijf boeken van Hella Haasse uit. 

Berichten van het blauwe huis (1986)

Een persoonlijke favoriet van ondergetekende in dit lijstje is Berichten van het blauwe huis. In deze roman van Hella Haasse volgen we Felicia en Nina. Deze twee oudere dames hebben een totaal verschillend leven gehad, maar de zussen keren in een voorjaar terug naar de villa waar ze zijn opgegroeid. Het interessante aan dit boek is het vertelperspectief, daarmee wordt namelijk flink gewisseld. De levens van de vrouwen worden namelijk ook verteld vanuit het perspectief van andere betrokkenen. Samen met de fijne afwisseling tussen heden en verleden, de band tussen de zussen en het vervallen huis wordt Berichten uit het blauwe huis daarmee tot een elegante en nostalgische roman. 

De scharlaken stad (1952)
Naast Oeroeg is De scharlaken stad ook een bekende titel uit het vroege oeuvre van Hella Haasse. De historische roman werd zelfs vertaald in het Engels en het Duits. In De scharlaken stad word je als lezer meegenomen naar Italië gedurende de renaissance eind 15e eeuw. Giovanni Borgia, de hoofdpersoon in het boek, is opgegroeid aan het hof van Alexander VI en gaat op zoek naar zijn roots. Is hij een bastaardkind of een kind van de paus en zijn dochter Lucrezia Borgia? Een aanrader voor wie van historische fictie houdt. 

De wegen der verbeelding (1983)
Een meer psychologische roman met een flinke dosis mysterie is De wegen van verbeelding. In dit boek verhaalt Haasse over journalistenechtpaar Klaas en Maja Welling dat op vakantie gaat naar Zuid-Frankrijk. Onderweg krijgen ze autopech en moeten ze afzonderlijk naar het vakantiehuis reizen. Maja en de kinderen krijgen een lift van een vrachtwagenchauffeur die vol verhalen blijkt te zitten om de rillingen van te krijgen. Als het gezin op het vakantieadres is gearriveerd gebeuren er ook allebei vreemde dingen. Terwijl de vakantie vordert schrijven de journalisten verder, Maja over de mysterieuze vrachtwagenchauffeur en Klaas over een onbekende dichter. Haasse laat ook in dit boek de verhaallijnen nauwkeurig samenkomen, zoals ze vaker in haar werk doet, en haalt thema’s zoals de verhouding tussen werkelijkheid en fantasie aan die kenmerkend zijn in haar boeken.

Fenrir: een lang weekend in de Ardennen (2000)
Een andere psychologische roman die bij het latere werk van Haasse hoort is Fenrir. Dit keer is niet Zuid-Frankrijk het decor, maar de Ardennen. Een klassieke roman over een weekend op een landgoed inclusief geheimen, voelbare spanning en een moordaanslag. Kortom: een waar familiedrama. Ook in dit boek gaat het enorm over de verhouding tussen werkelijkheid en fantasie, of meer nog gedachten. Ieder heeft tenslotte zijn eigen interpretatie van de feiten. Terwijl de waarheid over de aanslag boven water gehaald probeert te worden, lees je meer over de gebeurtenissen die de personages in het verleden hebben gevormd. 

Sterrenjacht (1950)
We sluiten deze Haasse lijst af met Sterrenjacht, dat twee jaar na Oeroeg verscheen. Dit boek verscheen eerst als feuilleton in het Parool onder en pseudoniem van Haasse genaamd C.J. van der Sevensterre. Doordat het eerst een feuilleton was zit er een enorme vaart in het verhaal, aangezien de lezers van de krant natuurlijk moesten worden aangezet tot doorlezen. Daardoor is het ook een heel ander boek vergeleken met het volledige werk van Haasse, vooral omdat het veel minder literair is. We volgen in dit boek Caspar-Jan die op Sinterklaasavond in de jaren ’30 een geheimzinnig pakketje ontvangt. In het pakket zit een versje over de Zeven Provinciën en een zevenpuntige ster van granaten. Zijn rijke tante, ook eigenaresse van zo’n mysterieuze ster, vertelt hem uiteindelijk meer. Er blijkt een schat te zijn en Casper-Jan gaat daarom op sterrenjacht in de hoop rijk te worden. Een vermakelijk verhaal en een aanrader om dit jaar, zeker in Sinterklaastijd, te lezen. 

Paula Heeger (26) is freelance journalist en recensent. Eerder schreef ze onder meer voor Hebban en MustMag.nl. Momenteel schrijft ze voor de Boekenkrant en haar eigen boekenblog Bookbreak.nl. Ze leest het liefst Nederlandse literatuur, poëzie en young adult

Categorieën: Leesvoer