Ook dit jaar geen rijtoer op Prinsjesdag, geen groot militair ceremonieel en geen balkonscène bij paleis Noordeinde. Deze 21ste september komt net te vroeg voor het ‘oude normaal’, zonder anderhalve meter. Heel jammer, Den Haag moet nog een jaar wachten voordat de dag van pracht en praal weer in volle glorie mogelijk is.

Maar niet getreurd, want antiquariaat Colette biedt u alternatief vertier. In de etalage staat een mooie prent van het vroegere paleis Noordeinde. Let op: nog zonder blauw hek. Die tekening is niet te koop, maar alle boeken daaromheen wel. Boeken over de monarchie als staatsvorm, over individuele leden van het Koninklijk Huis, over Den Haag toen en nu, en over het Binnenhof dat binnenkort op slot gaat voor een grootscheepse renovatie.

Zie daar bijvoorbeeld het mooie fotodocument staan, dat Werry Crone in 1992 maakte in opdracht van het Rijksmuseum. Prachtige zwart-witfotografie die de werking van de monarchie in de samenleving en het staatsbestel vastlegt. Een boek om eindeloos in te bladeren.

En kijk, ook de commentaren van de legendarische columnist Jan Blokker op de troonredes uit de jaren van koningin Juliana zijn present. Plus werk van beroemde auteurs over het koningshuis als Cees Fasseur en Coen Tamse. Ook leuk: Den Haag in oude foto’s, en natuurlijk de strip Haagse Harry. 

Kortom, voor elk wat wils. Want binnen is er nog veel meer. Kijk bijvoorbeeld eens in de stapels boeken over Haagse politiek. Maak uw collectie compleet en kom in de dagen rond Prinsjesdag lekker neuzen bij Colette!

Remco Meijer, gast-etaleur

Parlementair verslaggever, de Volkskrant

Auteur van onder meer Aan het hof. De monarchie onder koningin Beatrix (1999) en Willem-Alexander. Van prins tot koning (2013, met Jan Hoedeman)